Kremowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 ząbek
  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    200 g
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    1 szczypta
  • Tymianek suszony Prymat

    1 szczypta
  • cukinia

    1 szczypta
  • śmietana 30%

    250 ml
  • makaron ugotowany

    300 g
  • szpinak świeży

    1 garść
  • parmezan

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać posiekany czosnek i pierś z kurczaka. Podsmażyć całość delikatnie, dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawić solą ziołową, kolorowym pieprzem i tymiankiem.
Całość smażyć na patelni przez około 10 minut, aż pieczarki puszczą wodę i nabiorą brązowego koloru.
Następnie dodać pokrojoną cukinię, słodką śmietankę i ugotowany makaron. Gotować do momentu, aż śmietanka lekko odparuje i dodać umyte liście szpinaku.
Tak przygotowaną bazę wlać do żaroodpornego naczynia, posypać parmezanem i bułką tartą. Zapiekać w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 08.10.2017 08:17
Bardzo lubię takie zapiekanki :)
jejkuchnia 06.10.2017 12:08
Mniam, uwielbiam zapiekanki. :)
Bożena Matuszczyk 05.10.2017 22:49
Bardzo smakowita zapiekanka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat