Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
olej rzepakowy
1 łyżka -
ząbek czosnku
1 ząbek -
pierś z kurczaka
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
pieczarki
200 g -
Sól ziołowa jodowana Prymat
1 szczypta -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
1 szczypta -
Tymianek suszony Prymat
1 szczypta -
cukinia
1 szczypta -
śmietana 30%
250 ml -
makaron ugotowany
300 g -
szpinak świeży
1 garść -
parmezan
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
Przepis i sposób przygotowania Kremowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem
1. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać posiekany czosnek i pierś z kurczaka.
2. Podsmażyć całość delikatnie, dodać cebulę pokrojoną w kostkę.
3. Doprawić solą ziołową, kolorowym pieprzem i tymiankiem.
4. Całość smażyć na patelni przez około 10 minut, aż pieczarki puszczą wodę i nabiorą brązowego koloru.
5. Następnie dodać pokrojoną cukinię, słodką śmietankę i ugotowany makaron.
6. Gotować do momentu, aż śmietanka lekko odparuje i dodać umyte liście szpinaku.
7. Tak przygotowaną bazę wlać do żaroodpornego naczynia, posypać parmezanem i bułką tartą.
8. Zapiekać w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze (3)