Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARTOFLANKA Z PRAŻONĄ CEBULĄ

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 szt
cebula 3 szt
por (biała część) 2 szt
marchew 4 szt
ziemniaki 6 szt
pietruszka 1 szt
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
sól i pieprz
mąka pszenna 2-3 łyzki
natka pietruszki
kostka rosołowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: KARTOFLANKA Z PRAŻONĄ CEBULĄ

Kroki postępowania

1
1/ Z udka, kostki bulionowej, ziela, listka laurowego zrobić wywar. Dodać pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę i połowę pora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości.
Krok 1 - KARTOFLANKA Z PRAŻONĄ CEBULĄ  foto
2
2/ W międzyczasie obrać cebule i pokroić ją w pół księżyce. Wrzucić na patelnię z pozostałą częścią pora, posolić, podlać odrobiną oliwy i smażyć na rumiano. Dzięki temu zupa nabierze charakterystycznego aromatu prażonej cebuli. Gdy cebula jest już wystarczająco miękka i zabarwiona, dodać mąkę i wymieszać.
Krok 2 - KARTOFLANKA Z PRAŻONĄ CEBULĄ  foto
3
3/ Gotową zasmażkę cebulową, przełożyć do zupy, dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać zieleniną.
Krok 3 - KARTOFLANKA Z PRAŻONĄ CEBULĄ  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 27.03.2015 11:51
pyszności
cooked 27.03.2015 10:08
smakowicie wygląda
Pyszota 27.03.2015 08:55
pięknie wygląda
IZABELA29 27.03.2015 08:47
przepyszna zupa
Futka 27.03.2015 08:01
Pyszna, pożywna i aromatyczna kartoflanka :)
Ali 27.03.2015 07:55
Wygląda smakowicie :)
Mancia w kuchni 27.03.2015 07:48
prosta, klasyczna zupa - uwielbiam
Konczi 27.03.2015 07:22
Świetnie wygląda Twoja zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak