Lasagne

Lasagne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron lasagne

    250 g
  • mięso mielone

    500 g
  • pomidory krojone w puszce bez skórki

    1 puszka
  • szpinak mrożony

    1/2 opakowania
  • czosnek

    3 ząbki
  • marchewka

    1 sztuka
  • seler naciowy

    3 gałązki
  • cebula

    2 sztuki
  • ser żółty

    150 gram
  • masło

    3 łyżki
  • mąka

    4 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • suszone zioła

  • sól, pieprz

    do smaku
  • oliwa z oliwek

  • pomidor

  • jogurt naturalny

    75 gęsty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki, seler drobno pokroić i wszystko podsmażyć na patelni wysmarowalej oliwą z oliwek. Dodać startą na grubej, buraczanej tarce marchewkę. Poddusić i dodać mięso mielone (najlepiej wieprzowe z dodatkiem drobiowego). Dodać pomidory z puszki i doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami (bazylia, oregano, zioła prowansalskie). Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Na koniec dodać świeże listki bazylii.
Na innej patelni wsypać szpinak (pół paczki najlepiej takiego w listkach, a nie rozdrobionego na miazgę) i podsmażyć mieszając z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą i pieprzem.
W rondelku przygotować sos. Roztopić masło i dodać mąkę, gdy się połączą, stopniowo dolewać mleko-ciągle mieszając. Jak powstanie gęsty sos- doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka kropli oliwy z oliwek i ułożyć warstwę makaronu lasagne (wybrać taki, którego nie trzeba gotowac przed pieczeniem). Następnie wartstwa mięsa, polac sosem i przykryć makaronem. Potem mięso, sos i makaron, mięso, sos, makaron. Potem szpinak, sos, makaron i na wierzch na makaron sos, potem plastry żółtego sera i pokrojony w plastry pomidor.
Piec w 180 stopniach ok 30 minut

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

15.07.2011 16:57
pycha

AgaS10

18.05.2011 09:26
bardzo apetyczna:)

kochanyptysiu

18.05.2011 09:16
pychotka

Grażyna13

04.05.2011 13:08
Pyszności !

ElizaT

17.10.2010 23:38
Wygląda na bardzo smaczną.

wedith1

15.10.2010 19:36
Dawno nie jadłam, może w końcu zrobię :d Twoja wygląda baaaardzo apetycznie!

Islanzadi

04.10.2010 00:39
Z chęcią bym spróbowała, ale boję się, że jest to danie zbyt czasochłonne...

banditka

17.09.2010 11:32
klasyka lubiana nie tylko przez Garfielda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat