Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia

odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • comber z jelenia

    500 g
  • rosół wołowy

    0,5 l
  • masło

    50 g
  • mąka

    250 g
  • konfitura z czerwonej porzeczki

    2 łyżeczki
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • olej do smażenia

Marynata

  • wino czerwone wytrawne

    0,75 l
  • marchewka

    1 szt.
  • seler naciowy

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • owoc jałowca

  • ziele angielskie całe

  • liść laurowy

  • goździki

  • pieprz czarny ziarnisty

  • cukier

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
Mięso wkładamy do miski. Kroimy cebulę, seler naciowy, marchewkę, jeden ząbek czosnku. Wrzucamy pokrojone warzywa do miski z mięsem, dodając po kilka ziaren czarnego pieprzu, goździków, dwa liście laurowe, kilka owoców jałowca oraz ziela angielskiego. Dodajemy dwie szczypty cukru.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
Zalewamy to winem czerwonym aby przykryć całe mięso. Tak przygotowane mięso marynujemy 1,5 – 2 godz. w lodówce.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
Do rozgrzanego garnka wkładamy masło rozpuszczamy je i dodajemy mąkę w proporcjach 1:1. Całość łączymy mieszając i od razu po tym zdejmujemy z ognia.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
Po wyjęciu mięsa z lodówki, mięso wyjmujemy z marynaty i układamy obok na talerzu. Marynatę z miski cedzimy przez sitko wlewając do innego naczynia.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
W kolejnym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i po rozgrzaniu wkładamy do garnka wszystkie warzywa wraz z dodatkami odcedzonymi na sitku. Smażymy je ok. 4 – 5 minut. Wlewamy do tego pozostałe z marynaty wino. Całość gotujemy. Po odparowaniu 1/3 wina dodajemy 0,5 l rosołu. Gotujemy oraz parujemy wywar przez ok. 10-12 min.Następnie odcedzamy wywar i czysty wlewamy znów do tego samego garnka.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
Do czystego wywaru w garnku dodajemy troszkę przygotowanej wcześniej zasmażki. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy do zgęstnienia i zdejmujemy z ognia.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
Mięso kroimy w plastry. Układamy na talerzu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzaną patelnię wkładamy plastry mięsa i smażymy po 2 minuty z każdej strony.Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 – 190 stopni na ok. 2 minuty. Wyjmujemy mięso z piekarnika i układamy na talerzu.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
Sos w garnku wstawiamy znów na ogień. Dodajemy 2 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki i mieszamy.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 14: Pieczony comber z jelenia foto
Takim sosem polewamy mięso na talerzu. Na wierzchu kładziemy odrobinę konfitury z czerwonej porzeczki i danie jest gotowe do podania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat