Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak marynowany w cytrusach

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

udka kurczaka 2 sztuki

Marynata

czosnek 1 mała główka
sok z pomarańczy 1/2 sztuki
skórka z pomarańczy lub limonki 1/2 sztuki
sok z cytryny 1/2 sztuki
oliwa 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
cukier szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
natka pietruszki 1/3 pęczku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak marynowany w cytrusach

Kroki postępowania

1
Marynata: Czosnek drobno posiekać i wrzucić do miski. Dodać startą skórkę oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i sok z cytryny. Wlać oliwę i wsypać paprykę, kminek, chili, szczyptę cukru, sól i pieprz, a na końcu posiekaną pietruszkę. Marynatę dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Kurczak marynowany w cytrusach foto
2
Umyte i osuszone udka włożyć do niemetalowego naczynia i polać dokładnie marynatą. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc (min.12 godz.).
Krok 2 - Kurczak marynowany w cytrusach foto
3
Zamarynowane udka przełożyć do rękawa do pieczenia, nakłuć.
Krok 3 - Kurczak marynowany w cytrusach foto
4
Piec w temperaturze 190°C przez ok.60-75 min. Na 15 min przed końcem rozciąć rękaw w celu zrumienienia mięsa.
Krok 4 - Kurczak marynowany w cytrusach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.03.2015 17:09
Dobry kurczak :)
Katarzyna59 06.03.2015 16:45
pyszny kurczak
Wiesława1 06.03.2015 11:06
super mięsko
barbara11561 06.03.2015 09:50
Zapowiada się bardzo smacznie
AgaS10 06.03.2015 09:29
Ale apetyczne danie:)
2milutka 06.03.2015 08:13
kusząco wygląda;)
Maridka19 06.03.2015 07:36
Apetycznie :)
olkaaa 06.03.2015 07:30
brzmi kusząco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak