Przepis i sposób przygotowania na: Mini serniki na zimno z Oreo
80 g ciastek (góra i dół) rozgniatamy w moździerzu i ucieramy z miękkim masłem. Przygotowanym ciastem wykładamy 2 spody ringów. Mocno dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
Twaróg mielimy i ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i 50 ml śmietanki. Pozostałe 50 ml śmietanki podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Ciepłą żelatynę dodajemy do masy serowej. Dokładnie mieszamy. Pozostałe ciastka kruszymy, dodajemy do sera. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i za pomocą noża albo łyżeczki usuwamy ziarenka wanilii, które dodajemy do masy. Jeszcze raz dobrze mieszamy.
Z lodówki wyjmujemy ringi i napełniamy je masą serową. Ponownie wstawiamy do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Serniki wyjmujemy z ringów i przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą.