Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROLOWANY MAKARON Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM ZAPIEKANY W SOSIE 4-SERY

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

makaron lasagne 10 płatów
ser ricotta 20 gram
szpinak mrożony 20 gram(liście)
szalotka 1 szt
czosnek 2 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
masło 1 łyżka
pieprz do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Sos

ser cheddar 50 gram
ser gruyere 50 gram
parmezan 50 gram
ser pleśniowy typu gorgonzola 50 gram
oliwa 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
rosół warzywny 200 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
chili 1/2 łyżeczki(płatki)
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ROLOWANY MAKARON Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM ZAPIEKANY W SOSIE 4-SERY

Kroki postępowania

1
Płaty makaronu obgotowujemy wstępnie we wrzącej osolonej wodzie przez 2 minuty i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - ROLOWANY MAKARON Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM ZAPIEKANY W SOSIE 4-SERY foto
2
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy drobno posiekaną szalotkę dodajemy zamrożony szpinak w liściach i całość dusimy przez 10 minut.
Krok 2 - ROLOWANY MAKARON Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM ZAPIEKANY W SOSIE 4-SERY foto
3
Do garnka o grubym dnie wlewamy oliwę z oliwek dodajemy łyżeczkę mąki pszennej i robimy jasną zasmażkę cały czas mieszając dolewamy bulion warzywny a następnie śmietankę kremową całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokruszoną gorgonzolę oraz starty na drobnych oczkach tarki,parmezan,cheddar i gruyere.Całość cały czas mieszamy aż sery się rozpuszczą na końcu sos doprawiamy płatkami chili,czarnym i białym pieprzem oraz solą do smaku i gotujemy przez około 2 minuty.
Krok 3 - ROLOWANY MAKARON Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM ZAPIEKANY W SOSIE 4-SERY foto
4
Ostudzony szpinak przekładamy do miski dodajemy ricottę,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,gałkę muszkatołową,pieprz i sól i mieszając łączymy składniki farszu.
Krok 4 - ROLOWANY MAKARON Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM ZAPIEKANY W SOSIE 4-SERY foto
5
Na obgotowane wcześniej płaty makaronu nakładamy porcje farszu równo rozsmarowujemy i rolujemy.
Krok 5 - ROLOWANY MAKARON Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM ZAPIEKANY W SOSIE 4-SERY foto
6
Zrolowany makaron z farszem układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem i zalewamy sosem serowym.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut aż danie się zrumieni.
Krok 6 - ROLOWANY MAKARON Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM ZAPIEKANY W SOSIE 4-SERY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 08.02.2015 19:13
bardzo fajny pomysł
Ania84 08.02.2015 18:51
fajne danie mmmmm pycha
Sroczka 08.02.2015 18:49
Pyszne danie, zjadłabym trochę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak