Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak po polsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt
masło 100 g
jajko 2 szt
bułka czerstwa 2 szt
natka pietruszki 1 pęczek
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
olej
wątróbka drobiowa 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak po polsku

Kurczaka umyć i oczyścić.Natrzeć solą i pieprzem z wierzchu i w środku.
Wątróbkę drobniutko pokroić .Bułką namoczyć w mleku .Natkę pietruszki posiekać.
masło utrzeć na puszystą masę dodać żółtka i utrzeć .Do masy maślanej dodać posiekaną natkę,odciśniętą bułkę,dodać pokrojoną wątróbkę,sól i pieprz do smaku.Całość wymieszać .Białka ubić na sztywno i dodać do masy i lekko zamieszać .Gdy masa jest zbyt lużna można dodać bułkę tartą.
Tak przygotowanym farszam nadziać kurczaka.Po włożeniu farszu kurczaka spiąć wykałaczkami lub zszyć.
Piekarnik rozgrzać do 200st.Kurczaka posypać mieloną papryką i natrzeć olejem .Ułozyć na blaszce wysmarowanej olejem .Wstawić do nagrzanego piekarnika .Piec w temp 200st ok 30 min a następnie zmniejszyć temp do 180 p iec jeszcze ok 1 godz od czasu do czasu polewając wytopionym płynem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 08.02.2015 14:39
smacznie zgotowane danie
Ania67 08.02.2015 11:31
Fajna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak