Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa
600 g
olej rzepakowy
(do smażenia)
mąka pszenna
4 łyżki
Majeranek suszony Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
sok z cytryny
1 szt.
jabłka
4 szt. (winne)
masło
3 łyżki
miód lipowy
2 łyżki
wódka gorzka
100 ml
natka pietruszki
(do dekoracji)
marynata
olej rzepakowy
4 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżka
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem

Kroki postępowania

1
Umytą i oczyszczoną wątróbkę osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodając wódkę, miód i majeranek.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem foto
2
Wątróbkę natrzeć wszystkimi wymieszanymi składnikami marynaty, oprószyć mąką.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem foto
3
Usmażyć na złoty kolor.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem foto
4
Następnie piec 5-10 minut w temperaturze 160°C.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem foto
5
Wątróbki ułożyć na jabłkach, udekorować natką pietruszki i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem. Podawać.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak