Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem

Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    600 g
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • majeranek Prymat

    (do smaku)
  • sok z cytryny

    1 szt.
  • jabłka

    4 szt. (winne)
  • masło

    3 łyżki
  • miód lipowy

    2 łyżki
  • wódka gorzka

    100 ml
  • natka pietruszki

    (do dekoracji)
  • marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • przyprawa do indyka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem
Umytą i oczyszczoną wątróbkę osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodając wódkę, miód i majeranek.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem
Wątróbkę natrzeć wszystkimi wymieszanymi składnikami marynaty, oprószyć mąką.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem
Usmażyć na złoty kolor.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem
Następnie piec 5-10 minut w temperaturze 160°C.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 17: Wątróbka drobiowa na jabłkach z majerankiem
Wątróbki ułożyć na jabłkach, udekorować natką pietruszki i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem. Podawać.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat