Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami

Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    800 g
  • mąka

    3 łyżki
  • otręby pszenne

    2 łyżki
  • cebula

    2 szt.
  • jabłka

    3 szt.
  • rodzynki sułtańskie

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • śliwowica

    50 ml
  • masło

    1 łyżka
  • olej

  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • rozmaryn

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • cynamon

  • majeranek

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami foto
Cebulę tniemy w piórka. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w półplasterki.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami foto
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażyć cebulę z jabłkami, po 2 minutach dodajemy majeranek, cynamon i rozmaryn.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami foto
Dodajemy śliwowicę na patelnię i podpalamy aby zneutralizować alkohol (flambirujemy). Dodajemy rodzynki, miód, masło i dusimy ok. 5 minut.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami foto
W misce mieszamy otręby pszenne z mąką i obtaczamy w nich wątróbkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej panierowaną wątróbkę około 5 minut do uzyskania złocistego koloru. Usmażoną na złoto wątróbkę doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami foto
Na talerzu układamy wątróbki. Polewamy je jabłkami z rodzynkami i dekorujemy świeżo siekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Mniam 05.09.2014 10:27
Ostatnio też robiłam wątróbkę z jabłkami i ta wersja bardo mi smakowała.
Lidzia 05.09.2014 07:15
Taką lubię.
pestka 04.09.2014 20:39
danie wygląda bardzo smacznie
Katarzyna59 04.09.2014 20:36
znakomita wątróbka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat