Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami

4.9
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa
800 g
mąka
3 łyżki
otręby pszenne
2 łyżki
cebula
2 szt.
jabłka
3 szt.
rodzynki sułtańskie
2 łyżki
miód
1 łyżka
śliwowica
50 ml
masło
1 łyżka
olej
natka pietruszki
1 pęczek
rozmaryn
1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
cynamon
Sklep Prymat
majeranek
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Cebulę tniemy w piórka. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w półplasterki.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami foto
2
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażyć cebulę z jabłkami, po 2 minutach dodajemy majeranek, cynamon i rozmaryn.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami foto
3
Dodajemy śliwowicę na patelnię i podpalamy aby zneutralizować alkohol (flambirujemy). Dodajemy rodzynki, miód, masło i dusimy ok. 5 minut.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami foto
4
W misce mieszamy otręby pszenne z mąką i obtaczamy w nich wątróbkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej panierowaną wątróbkę około 5 minut do uzyskania złocistego koloru. Usmażoną na złoto wątróbkę doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami foto
5
Na talerzu układamy wątróbki. Polewamy je jabłkami z rodzynkami i dekorujemy świeżo siekaną natką pietruszki.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 4: Smażona wątróbka drobiowa z jabłkami, cebulą i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 05.09.2014 10:27
Ostatnio też robiłam wątróbkę z jabłkami i ta wersja bardo mi smakowała.
Lidzia 05.09.2014 07:15
Taką lubię.
pestka 04.09.2014 20:39
danie wygląda bardzo smacznie
Katarzyna59 04.09.2014 20:36
znakomita wątróbka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak