Przepis i sposób przygotowania na: kurczak po polsku
Wątróbkę drobniutko pokroić .Bułką namoczyć w mleku .Natkę pietruszki posiekać.
masło utrzeć na puszystą masę dodać żółtka i utrzeć .Do masy maślanej dodać posiekaną natkę,odciśniętą bułkę,dodać pokrojoną wątróbkę,sól i pieprz do smaku.Całość wymieszać .Białka ubić na sztywno i dodać do masy i lekko zamieszać .Gdy masa jest zbyt lużna można dodać bułkę tartą.
Tak przygotowanym farszam nadziać kurczaka.Po włożeniu farszu kurczaka spiąć wykałaczkami lub zszyć.
Piekarnik rozgrzać do 200st.Kurczaka posypać mieloną papryką i natrzeć olejem .Ułozyć na blaszce wysmarowanej olejem .Wstawić do nagrzanego piekarnika .Piec w temp 200st ok 30 min a następnie zmniejszyć temp do 180 p iec jeszcze ok 1 godz od czasu do czasu polewając wytopionym płynem