Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany z sosem 4 sery i orzechami
Przygotowanie kalafiora: Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Blanszujemy go ok. 2-3 minut we wrzącej lekko osolonej wodzie. Następnie przekładamy kalafiora na 5 minut do zimnej wody z kostkami lodu. Po schłodzeniu odsączamy na sicie.
Przygotowanie sosu 4 sery: Ser dziuras i parmezan trzemy na tarce. Ser pleśniowy i owczy kruszymy. Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy. Jak cebula się zeszkli dodajemy mleko i śmietankę i dusimy aż część płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dodajemy 4 sery i posiekane orzechy. Sos możemy podgrzać, jednak musimy uważać żeby go nie zagotować. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kalafiora układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem 4 sery i posypujemy po wierzchu startym parmezanem. Zapiekamy ok. 15-20 minut aż wierzch się ładnie zarumieni. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i czarnym pieprzem.