Przepis i sposób przygotowania na: Warzywna zapiekanka makaronowa z porem, papryką i pomidorem
Warzywna, makaronowa zapiekanka to znakomity pomysł na kolację, która zaspokoi gusta każdego, w tym także jaroszy.
Co do zapiekanki makaronowej użyć? Idealny będzie por, pomidory, papryki, pieczarki oraz oczywiście ser żółty. Nie można zapomnieć też o przyprawach, które dodadzą makaronowej zapiekance smaku i aromatu.
Do przygotowania zapiekanki makaronowej będzie potrzebny również sos beszamelowy, który łatwo zrobicie wg tego przepisu.
1. Warzywa i pieczarki umyć. Pieczarki, por pokroić w plasterki, papryki w paseczki, cebulę w piórka.
2. W garnku zagotować osobno wodę. Do wrzątku wrzucić makaron i ugotować na półtwardo następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
3. Ser żółty zetrzeć na tarce. Śmietanę wymieszać z jajkami. Następnie dodać potarty ser. Całość doprawić gałką muszkatołową.
4. Warzywa i pieczarki smażyć na oleju. Wymieszać z koncentratem. Dodać roztarty czosnek, mieloną paprykę, zioła, sól, pieprz.
5. Naczynie posmarować olejem rzepakowym. ułożyć na przemian warstwy makaronu i podsmażonych warzyw. Każda warstwę polać sosem beszamelowym.
6. Na wierzch zapiekanki położyć pokrojone w plastry pomidory.
7. Danie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 180 C.