Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak

Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza pęczak

    300 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 plastry
  • pieczarki

    400 g
  • suszone pomidory

    2 łyżki
  • jajko

    4 szt.
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • ser wędzony

    100 g
  • Party Dip Czosnkowy Prymat

    1 opakowanie
  • majonez light

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • tymianek

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak foto
Party Dip czosnkowy wymieszać ze szczypiorkiem, majonezem i jogurtem, odstawić do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak foto
Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany w plastry czosnek i pokrojone w plastry pieczarki na złoty kolor przez ok. 5 min.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak foto
Kaszę pęczak wsypać do patelni, dodać pieczarki z cebulą i czosnkiem, posiekany szczypiorek, część natki, i suszone pomidory. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku słodką papryką, pieprzem ziołowym i solą morską.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak foto
Jajka roztrzepujemy w misce dodając starty wędzony ser. Odstawiamy patelnie z kuchenki i do znajdującej się w niej kaszy wlewamy jajka z serem. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak foto
Zapiekankę z kaszy pęczak podawać z dipem czosnkowym i świeżo siekaną natką pietruszki.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak foto
Smacznego!
Doradca Smaku
Kasza jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna. Jeżeli rzadko gości na Waszych stolach zdecydowanie warto się do niej przekonać przyrządzając sycącą zapiekankę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

ben-ka 31.01.2019 20:51
Podobną zapiekankę robiłam z kaszą jęczmienną, z pęczakiem też musi być bardzo smaczna.
gielbar 03.04.2014 16:57
Super zdrowy przepis,polecamwszystkim

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat