Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak

Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza pęczak

    300 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 plastry
  • pieczarki

    400 g
  • suszone pomidory

    2 łyżki
  • jajka

    4 szt.
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • ser wędzony

    100 g
  • Party Dip Czosnkowy Prymat

    1 opakowanie
  • majonez light

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • papryka słodka mielona

  • sól morska

  • pieprz ziołowy

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak foto
Party Dip czosnkowy wymieszać ze szczypiorkiem, majonezem i jogurtem, odstawić do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak foto
Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany w plastry czosnek i pokrojone w plastry pieczarki na złoty kolor przez ok. 5 min.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak foto
Kaszę pęczak wsypać do patelni, dodać pieczarki z cebulą i czosnkiem, posiekany szczypiorek, część natki, i suszone pomidory. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku słodką papryką, pieprzem ziołowym i solą morską.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak foto
Jajka roztrzepujemy w misce dodając starty wędzony ser. Odstawiamy patelnie z kuchenki i do znajdującej się w niej kaszy wlewamy jajka z serem. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak foto
Zapiekankę z kaszy pęczak podawać z dipem czosnkowym i świeżo siekaną natką pietruszki.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 30: Zapiekanka z kaszy pęczak foto
Smacznego!
Doradca Smaku
Kasza jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna. Jeżeli rzadko gości na Waszych stolach zdecydowanie warto się do niej przekonać przyrządzając sycącą zapiekankę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

31.01.2019 20:51
Podobną zapiekankę robiłam z kaszą jęczmienną, z pęczakiem też musi być bardzo smaczna.

gielbar

03.04.2014 16:57
Super zdrowy przepis,polecamwszystkim

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat