Buni fascynacje Obento :

Buni fascynacje Obento :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rzodkiewka

    kilka szt.
  • salami

    kilka plasterków
  • ser żółty

    1/2 plasterka
  • ryż biały

    10 dag (ugotowany)
  • sałata

    kilka liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odłożyć listki sałaty do dekoracji- resztę sparzyć gorącą wodą i natychmiast schłodzić . Osuszyć . Usunąć gruby nerw . Ułożyć jeden na drugim tworząc coś w rodzaju płatu wodorostu nori. 2/3 ryżu ugnieść w wałeczek. Obtoczyć w szczypiorku. Zawinąć ściśle w sałatę .Wałeczek przekroić na 4 części. Udekorować kładąc na środku czerwony cawiart lub kawior. Pozostały ryż wymieszać z odrobiną chrzanu Wasabi ( by mu nadać chrzanowy smaczek ) .Uformować w 2 kulki .Obtoczyć w pestkach dyni .Udekorować mięsem raka lub krewetką . Z sera wyciąć ( malutkimi stempelkami do ozdób , foremkami do ciasteczek - co tam kto ma ) mini gwiazdki, serduszka czy inne ozdoby. Z rzodkiewek zrobić kwiatki .Salami zwijać w rożki, składać po kilka takich rożków razem i spiąć wykałaczką tworząc kwiatek.
Wszystko ułożyć w płaskich pojemniczkach tak by je całkowicie wypełniały. Udekorować .
Z woreczka ryżu wychodzą 2 takie porcje .
Dodatkowo można podać do maczania dip zrobiony z majonezu z odrobiną sosu sojowego i innymi dodatkami .
Użyłam do zrobienia takich składników jak cawiart czy chrzan Wasabi czy mięso raka bo po prostu były w lodówce . Na przyszłość mam zamiar robić Obento z typowo polskich składników .Muszę tylko posprawdzać co by z czym pasowało ( a może nie tylko polskich- bo bardzo by mi tu zamiast czerwonego cawiartu pasowały suszone pomidory w oleju )

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna146

01.08.2011 06:59
pysznie wygląda

Anita21

09.02.2011 15:20
oo uwielbiam sushi

eli_555

23.01.2011 23:40
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat