Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie bagietki.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 3 dag
woda ciepła pół szklanki
mleko ciepłe pół szklanki
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

Dodatkowo

mąka pszenna 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie bagietki.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżkami mąki pszennej i ciepłym mlekiem i wodą.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby podrosły,na około 25 minut.
Krok 1 - Francuskie bagietki. foto
2
Do mąki dodać sól,oliwę i wyrośnięte drożdże,zagnieść mięciutkie ciasto.Uformować kulę,włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około półtorej godziny,żeby ciasto wyrosło.
Krok 2 - Francuskie bagietki. foto
3
Następnie ciasto podzielić na dwie części i uformować dwie podłużne bagietki,na posypanej mąką stolnicy.Bagietki ponacinać nożem.
Krok 3 - Francuskie bagietki. foto
4
Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Francuskie bagietki. foto
5
Bagietki piec około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 5 - Francuskie bagietki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 30.01.2015 16:05
Dziękuję i polecam;)
ben-ka 30.01.2015 10:22
Chętnie wypróbuję Twój przepis.
norweska20 29.01.2015 23:07
smakowity wypiek
Babeczka35 29.01.2015 22:02
Dziękuję:)
Wafelek2601 29.01.2015 21:48
Rewelacyjne.
Skotka 29.01.2015 21:39
świetne:)))
Babeczka35 29.01.2015 21:12
Bardzo udały i już zostały zjedzone;)
gusia1000 29.01.2015 19:51
Udały Ci się.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak