Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z malinową galaretką
Kroki postępowania
Przygotowanie spodu:
Do wyłożonej na stolnicę mąki dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zarabiamy je energicznie. Gotowe wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.
Przygotowanie masy serowej:
Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy cukier waniliowy oraz ser (z wiaderka albo 3 razy mielony). Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem.
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
Gotowy ser wylewamy na kruche ciasto, co pewien czas wykładamy rodzynki i przykrywamy je kolejną warstwą sera. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C. Upieczony studzimy. Na zimny wylewamy malinową galaretkę.
Galaretka:
Z malin wyciskamy sok. Ja wykonałam to używając sokowirówki. Jeśli jej nie posiadamy maliny podgrzewamy i następnie przecieramy przez, sito, aby usunąć pestki.
Z 1 kg malin otrzymałam 3 szklanki 100% soku.
Otrzymany sok przelewamy do garnka. Dodajemy do niego wodę. W sumie powinniśmy uzyskać 3,5 szklanki płynu. Sok podgrzewamy.
Następnie wsypujemy do niego galaretkę oraz cukier do smaku. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru i galaretki. Tak przygotowaną galaretkę studzimy. Tężejącą wylewamy na ostudzony sernik. Ponownie wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.