Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym

5.0
(39)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 sztuka
gorąca woda 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
olej 4 łyżki

Farsz:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 30 dkg
warzywa mrożone 1 opakowanie meksykańskie
chili Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
margaryna 2 łyżki

Sos:

pomidory 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
chili Prymat 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

olej do smażenia 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym

Kroki postępowania

1

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok. 2- 3 mm i wycinamy nożem krążki o średnicy ok. 13 cm (użyłam do tego miseczki).

Krok 1 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto
2

Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy bez dodatku tłuszczu.

Krok 2 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto
3
Usmażone mięso wraz z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Krok 3 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto
4

Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć - w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać.

Krok 4 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto
5
Na wycięte krążki nakładamy farsz.
Krok 5 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto
6
Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia.
Krok 6 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto
7
Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam po 2). Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione.
Krok 7 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto
8
Sos: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora. Podajemy w osobnym naczyniu do namaczania, bądź polewamy po pierożkach.
Krok 8 - Empanadas - meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamil 29.11.2022 17:58
Mój Tata lubi na ostro jedzenie a ja tak na pół
Magda60 10.02.2015 13:21
pracochłonne danie , ale efekt końcowy rewelacyjny
anka1988 31.01.2015 12:03
apetyczne pierożki, moje smaki!
Anna169Hosz 25.01.2015 18:27
Bardzo apetyczne!
Dorota76 23.01.2015 18:40
rewelacyjny przepis musi być pyszne
Mniam 23.01.2015 11:32
Fantastyczne pierożki!
Ada-Gaba 23.01.2015 11:16
znakomita przekąska
R'n'G Kitchen 23.01.2015 11:15
Świetne! :D
Konczi 23.01.2015 10:54
wyglądają zjawiskowo, porywam porcyjkę :)
Katarzyna59 23.01.2015 10:53
bardzo apetyczne
molanka 23.01.2015 10:43
świetna potrawa
as28 23.01.2015 10:01
mniam mniam
marzut 23.01.2015 09:33
super przepis :)
bietka 23.01.2015 09:03
wyglądają smakowicie :)
Wafelek2601 23.01.2015 09:02
Bardzo apetycznie wyglądają
marenka 23.01.2015 09:01
Chętnie spróbowałabym:)
zabcia117 23.01.2015 07:00
świetny przepis :)
Iwusia 22.01.2015 23:46
mniam !! coś pysznego :)
smakołyk 22.01.2015 23:27
Moje smaki :-) bardzo ładnie wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak