Doradca Smaku III, odc. 36: Sos tzatziki do mięs

odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 36: Sos tzatziki do mięs

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka

    20 dag (pieczona)
  • szynka

    30 dag (pieczona)
  • oliwa z oliwek

Sos tzatziki

  • ogórek zielony

    2 szt.
  • śmietana kremówka

    150 ml (36%)
  • czosnek

    2 ząbki
  • jogurt naturalny

    400 ml (typu greckiego)

Do smaku

  • oregano

  • przyprawa kebab- gyros Prymat

  • papryka ostra mielona

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 36: Sos tzatziki do mięs
Sos tzatziki: ogórki obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na kilka minut na sito, żeby woda z ogórków odciekła.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 36: Sos tzatziki do mięs
W tym czasie drobno siekamy czosnek, dodajemy go do miski ze śmietaną i jogurtem
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 36: Sos tzatziki do mięs
Przed dodaniem jogurtu odsączamy z niego wodę. Przyprawiamy szczyptą oregano. Dodajemy odsączonego ogórka. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Jogurt i śmietana w lodówce delikatnie stężeją i sos będzie miał lepszą konsystencję.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 36: Sos tzatziki do mięs
Karkówkę i szynkę kroimy w cienkie plastry.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 36: Sos tzatziki do mięs
W misce mieszamy Przyprawę kebab-gyros, paprykę ostrą i oregano. Dolewamy odrobinę oliwy. Następnie dodajemy kawałki i całość dokładnie mieszamy, żeby obtoczyć mięso w przyprawach. Mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury na 190̊C, tak by mięso się delikatnie podgrzało.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 36: Sos tzatziki do mięs
Po wyjęciu mięso podajemy ze schłodzonym sosem tzatziki i dekorujemy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

23.11.2016 08:08
Smaczny sos kwintensencja całego dania.

agaK.

03.07.2015 18:18
Fajne składniki, zaskakująco prosty sos i naprawdę może się przydać w kuchni.

Galilo

19.04.2015 13:43
Fajny, prosty i smaczny sos, np. do mięs.

bietka

27.03.2015 16:05
sos tzatziki jet bardzo pyszny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat