Tarta brokułowa

Tarta brokułowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dag
  • sól

    1/2 łyżki
  • masło

    8 dag
  • ser biały

    25 dag
  • brokuł

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • jaja

    2 sztuki
  • olej

  • sól

  • pieprz

  • woda

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, sól, masło mieszamy na sypko. Dodajemy 3/4 sera i wodę. Ciasto zagniatamy, formujemy kulę i zawijamy w folię. Pozostawiamy w lodówce około 30 minut.
Przygotowujemy farsz: brokuł dzielimy na malutkie różyczki, obgotowujemy w osolonej wodzie. Cebulę siekamy, wyciskamy czosnek, natkę pietruszki drobno siekamy. Całość dusimy na rozgrzanej oliwie. Żółtka mieszamy z pozostałą częścią twarogu. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z farszem brokułowym. Natłuszczamy formę. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i nakładamy masę brokułową. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MAR3STA

13.01.2013 16:17
smaczna tarta

Magda60

19.10.2011 19:48
super

przejs

28.09.2011 13:59
takiej jeszcze nie jadłam!

Magda60

25.09.2011 20:00
dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat