Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z fasoli i pieczarek

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 2 szklanki
pietruszka 3 sztuki
seler 1/3 sztuki
marchewka 2 sztuki
cebula biała 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
pieczarki 400 g
tymianek 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
płatki owsiane 5 łyżek
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
olej rzepakowy 3 łyżki
kasza manna (do obsypania blaszki)
jajko (opcjonalnie)
przyprawa do zup (np. piramidka smaku)

Porada

Pasztet wyciągamy z blaszki po całkowitym ostygnięciu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z fasoli i pieczarek

Kroki postępowania

1
Propozycja na pasztet w wydaniu wege na bazie fasoli i warzyw z dodatkiem aromatycznych ziół i pieczarek. Pasztet doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem, plastrem pomidora lub z kiszonym ogórkiem :)

1. Fasolę moczymy w wodzie przez około 12 godzin. Najlepiej zalać ją zimną wodą i zostawić na noc.

Gdy fasola odpowiednio się namoczy, odlewamy wodę, dodajemy świeżej i gotujemy do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Na 10 minut przed końcem gotowania, dosalamy wodę.
Krok 1 - Pasztet z fasoli i pieczarek foto
2
Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy je do napęcznienia.
Krok 2 - Pasztet z fasoli i pieczarek foto
3
Seler, marchewki i pietruszki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie wraz z przyprawą do zupy/ rosołu. Ugotowane warzywa odcedzamy.
Krok 3 - Pasztet z fasoli i pieczarek foto
4
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy ją na 3 łyżkach oleju rzepakowego.
Krok 4 - Pasztet z fasoli i pieczarek foto
5
Następnie obrane i pokrojone pieczarki, dodajemy do cebulki i dusimy wszystko przez chwilę.
Krok 5 - Pasztet z fasoli i pieczarek foto
6
Do pieczarek i cebuli dodajemy tymianek, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Wszystko dusimy jeszcze przez chwilę.
Krok 6 - Pasztet z fasoli i pieczarek foto
7
Ugotowaną fasolę i warzywa, namoczone płatki owsiane oraz zawartość patelni (cebulkę z pieczarkami), przekładamy do naczynia, dodajemy gałkę muszkatołową i wszystko miksujemy za pomocą blendera. Całość doprawiamy solą i dość obficie pieprzem*.

* do masy możemy dodać 1-2 jajka, jeśli chcemy aby pasztet był bardziej zwarty.
Krok 7 - Pasztet z fasoli i pieczarek foto
8
Blaszkę smarujemy olejem, obsypujemy kaszą manną i wykładamy masę pasztetową.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 -55 minut*.

* jeśli pasztet zacznie się wcześniej przypiekać, możemy przykryć go folią aluminiową.

Życzę smacznego! :)
Krok 8 - Pasztet z fasoli i pieczarek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 13.01.2015 13:56
zapewne jest smaczny , warty wypróbowania
dodi 13.01.2015 11:29
świetny, super
ben-ka 13.01.2015 10:10
Takiego jeszcze nie robiłam.....
zabcia117 13.01.2015 06:55
ciekawy pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak