Przepis i sposób przygotowania na: Chicken flautas
Kroki postępowania
W misce mieszamy mąkę i sól. Dodajemy smalec pokrojony w mniejsze kawałki i ucieramy, aż konsystencją będzie przypominać bułkę tartą. Ciągle mieszając stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można podsypać trochę mąką) i przykrywamy wilgotną ściereczką.
Przechowujemy przykryte ściereczką.
Filety płuczemy, oczyszczamy i drobno siekamy (można użyć do tego maszynki do mięsa lub robota). Cebulę, paprykę zieloną i paprykę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso, cebulę i papryki. Jak już farsz będzie miękki dodajemy kukurydzę, pokrojone oliwki i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy aż śmietana zgęstnieje.
Dwie tortille zakładamy jedna na drugą (jeśli tortille są twarde można je włożyć na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej i podgrzać). Na środek nakładamy farsz, zwijamy tortille w rulon (jak naleśnika) i spinamy wykałaczkami.
Smażymy na rozgrzanym oleju aż delikatnie się przyrumieni. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Chicken flautas podajemy ze śmietaną albo sosem taco.