Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bieszczadzkie racuchy

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna typ 500 400 g
jajko 2 szt
zsiadłe mleko 500 ml
cukier 2 łyżki
drożdże świeże 30 g
mleko 160 ml
sól 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Dodatkowo

masło 2-3 łyżki
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Bieszczadzkie racuchy

Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięty zaczyn z drożdży przelewamy do wysokiej miski, dodajemy stopniowo mąkę, żółtka, sól, cukier wanilinowy i cały czas mieszając wlewamy zsiadłe mleko. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.

Ja patelnię wysmarowałam masłem i smażyłam swoje racuchy jaj naleśniki. Pani Wiesia smażyła je na głębokim oleju :)

Wybór jak będziecie smażyć należy do Was.

Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą, miodem – jak lubicie!

Ja podałam z musem jabłkowym.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 13.12.2014 19:35
smakowite na śniadanko
Malinka 13.12.2014 17:36
Placuszki, racuszki to coś co uwielbiam :) A twoje wyglądają bardzo apetycznie!
kasia.s 13.12.2014 16:28
pyszności:)
idealme 13.12.2014 13:03
bardzo smaczne ;)
jola91 13.12.2014 12:46
Wyśmienicie wyglądają
olkaaa 13.12.2014 12:41
bardzo fajne
Wiesława1 13.12.2014 11:33
świetne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak