Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg pieczony z tymiankiem
Kroki postępowania
Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.
Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy na sitku.
Cebulę i pół limonki kroimy w plasterki.
Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy wewnątrz sokiem z ½ limonki i solimy. Masło mieszamy z czosnkiem i nacieramy wewnątrz pstrągi. Do środka władamy kilka gałązek świeżego tymianku, po 2 plasterki limonki i cebuli. Na ryby kładziemy resztę cebuli i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
2 kawałki foli aluminiowej smarujemy masłem i układamy na nich pstrągi. Szczelinie zamykamy i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie otwieramy folie i podpiekamy jeszcze ok. 3 minut.
Pstrągi podałam z frytkami z marchwi, brokułem i kawałkami cytryny.