Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchości miodowo-pomarańczowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 34 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
oliwa 280 ml
cukier 6 dag
brandy 140 ml
sok z pomarańczy 4 łyżki
skórka pomarańczowa 1 łyżka - otarta
orzechy laskowe 3 łyżki - posiekane
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Syrop

miód 4 łyżki
cukier 2 łyżki
woda 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyzka

Porada

W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie. W konsumpcji też.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchości miodowo-pomarańczowe

Kroki postępowania

1
Wymieszać oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą i stopniowo dodawać do składników mokrych, bardzo krótko miksując, tyle, żeby tylko je połączyć. Jeżeli będziemy wyrabiać zbyt długo, to ciasto zrobi się zbyt lejące i wtedy włożyć na chwilę do zamrażalnika
Krok 1 - Kruchości miodowo-pomarańczowe foto
2
Z ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce
Krok 2 - Kruchości miodowo-pomarańczowe foto
3
i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut.
Krok 3 - Kruchości miodowo-pomarańczowe foto
4
Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł.
Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie
Krok 4 - Kruchości miodowo-pomarańczowe foto
5
posypujemy orzechami i cynamonem.
Krok 5 - Kruchości miodowo-pomarańczowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 22.11.2014 15:57
Ciekawe słodkości. Najbardziej podoba mi się to nurzanie w syropie i przyklejanie orzechów-to musi być pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak