Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z warzywami i grillowanymi szparagami, DS XVIII odc. 33
Frittata to wyjątkowo smaczne i sycące danie kuchni włoskiej, które składa się z jajek i innych składników, takich jak warzywa, mięso, ser czy zioła. Produkty każdy dobiera według upodobań. Frittata z warzywami to naprawdę pyszna propozycja!
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, program pieczenia góra dół.
Szalotkę, cukinię oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Przyprawiamy Ziołami kuchni włoskiej Prymat.
Do miski wbijamy jajka. Następnie jajka dokładnie mieszamy z dodatkiem soli. Masę z jajek wylewamy na patelnię. Na wierzchu układamy plastry sera żółtego. Patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Szparagi posypujemy pieprzem cytrynowym i grillujemy na patelni grillowej z dodatkiem oliwy.
W miseczce mieszamy śmietanę z solą i pieprzem. Zioła siekamy i wrzucamy. Dodajemy musztardę oraz miód. Dip dokładanie mieszamy.
Upieczoną frittatę podajemy z grillowanymi szparagami i dipem.