Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek na kwaśnej śmietanie z powidłami

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Murzynek na kwaśnej śmietanie z powidłami - przepis na popularne ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje ;)

Składniki:

kakao 3 łyżki
margaryna 1/4 kostki
jaja 2 sztuki
kwaśna śmietana 200 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 8 łyżek
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek na kwaśnej śmietanie z powidłami

Murzynek z powidłami na śmietanie to pyszne, proste ciasto. Śmietana dodaje wilgotności i poprawia konsystencje ciasta. Powidła śliwkowe przełamują słodycz ciasta i pasują do kakao. Murzynek ma wiele swoich wersji, ale ta należy do jednych z lepszych. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe.

Ciasto murzynek ze śmietaną i powidłami:

1. W misce mieszamy jajka z kwaśną śmietaną, czterema łyżkami powideł, kakao oraz cukrem.

2. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margaryną oraz przesianą mąką pszenną wymieszaną z sodą. Mieszamy.

3. Dobrze wymieszane ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 40-50 minut.

5. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części - smarujemy powidłami i składamy. Wierzch oblewamy polewą czekoladową. Możesz użyć gotowej polewy czekoladowej lub zrobić ją z przepisu na polewę z czekolady i mleka.

Będziesz potrzebować keksówkę o wymiarach: 22x9-10 cm.

Po co dodajemy kwaśną śmietanę do słodkich ciast?

Kwaśna śmietana w słodkich ciastach pełni kilka funkcji:

- można zmniejszyć ilość dodawanego tłuszczu;

- śmietana dodaje ciastu wilgotność i puszystość;

- neutralizuje smak proszku do pieczenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nick 21.04.2023 17:13
Ta porcja ciasta przeznaczona jest na keksówkę czy na ... wiaderko ?!
Doradca Smaku 26.04.2023 15:58
Wystarczy keksówka o wymiarach 22x9-10 cm ;)
dodi 08.12.2014 11:33
mniam, mniam
Krystyna32 20.10.2014 10:52
bardzo apetyczny
Wiktoria29 20.10.2014 09:44
fajny przepis
Ewelina1991 20.10.2014 09:30
pyszny murzynek
gosia561 19.10.2014 21:58
pycha takie czekoladowe
halinah 19.10.2014 21:40
lubię takie desery
dodi 19.10.2014 21:30
muszę zrobić
magduś83 19.10.2014 21:13
Ciasto wychodzi bardzo wilgotne, dlatego można do ciasta przed pieczeniem dodać mniej powideł
Futka 19.10.2014 20:57
Wspaniały murzynek! Ja robię na kefirze, ale Twój muszę koniecznie wypróbować :)
agnieszka214 19.10.2014 20:56
takie ciacho to ja lubie
Zdzisław 19.10.2014 20:26
dla mnie ciasto sie upiekło
olkaaa 19.10.2014 19:35
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak