Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka arbuzowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka arbuzowa 3 sztuka
galaretka agrestowa 2 sztuka
śmietana 30% 120 ml
czekolada gorzka 2 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka arbuzowa

Keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm wykładamy folią aluminiową.

Jedną galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Mniej więcej 1/3 galaretki wlewamy do keksówki, wkładamy do lodówki do stężenia.

Do pozostałej galaretki dodajemy połowę śmietany. Wylewamy na zastygniętą zieloną galaretkę i od razu wkładamy do lodówki.

Wszystkie galaretki arbuzowe rozpuszczamy w 950 ml wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia, wkładamy do lodówki. Gdy galaretka mocno się schłodzi, ale nadal będzie płynna, wlewamy ją do keksówki i zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.

Ostatnią galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, studzimy.

Do 2/3 galaretki wlewamy pozostałą śmietanę, mieszamy. Wylewamy do keksówki, wstawiamy do lodówki. Gdy warstwa galaretki ze śmietaną stężeje, wlewamy pozostałą zieloną galaretkę i ponownie wstawiamy do całkowitego stężenia.
Po 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej chłodzeniu przez całą noc w lodówce) wyciągamy galaretkę na deskę. Ściągamy folię aluminiową, kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster kroimy na trójkąty imitujące kawałki arbuza.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pałeczką do sushi lub wykałaczką malujemy z czekolady kropki imitujące pestki arbuza.

Gdy czekolada zastygnie, podajemy do jedzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina32 14.11.2014 17:55
Prześliczne.
Ania84 03.11.2014 17:26
coś niesamowitego :)
wioleczka83 26.10.2014 20:16
super pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak