Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka arbuzowa
Jedną galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Mniej więcej 1/3 galaretki wlewamy do keksówki, wkładamy do lodówki do stężenia.
Do pozostałej galaretki dodajemy połowę śmietany. Wylewamy na zastygniętą zieloną galaretkę i od razu wkładamy do lodówki.
Wszystkie galaretki arbuzowe rozpuszczamy w 950 ml wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia, wkładamy do lodówki. Gdy galaretka mocno się schłodzi, ale nadal będzie płynna, wlewamy ją do keksówki i zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Ostatnią galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, studzimy.
Do 2/3 galaretki wlewamy pozostałą śmietanę, mieszamy. Wylewamy do keksówki, wstawiamy do lodówki. Gdy warstwa galaretki ze śmietaną stężeje, wlewamy pozostałą zieloną galaretkę i ponownie wstawiamy do całkowitego stężenia.
Po 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej chłodzeniu przez całą noc w lodówce) wyciągamy galaretkę na deskę. Ściągamy folię aluminiową, kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster kroimy na trójkąty imitujące kawałki arbuza.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pałeczką do sushi lub wykałaczką malujemy z czekolady kropki imitujące pestki arbuza.
Gdy czekolada zastygnie, podajemy do jedzenia.