Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
herbatniki
150 g -
masło
75 g -
banan
3 -
śmietana 30%
200 ml -
cynamon
1 laska -
kajmak
1 puszka -
czekolada gorzka
3 kostki
Przepis i sposób przygotowania Banoffee
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmielić na gładką masę.
2. Następnie w garnku roztopić masło i dodać do herbatników.
3. Wymieszać wszystko razem do momentu, aż masło połączy się z herbatnikami.
4. Całość przełożyć do foremki na tartę i dobrze ubić ręką.
5. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na 20 minut.
6. Ubić słodką śmietankę na sztywno.
7. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
8. Gdy spód będzie sztywny ułożyć na nim banany, masę kajmakową i bitą śmietanę.
9. Całość posypać startą czekoladą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Śmietanka musi być mocno schłodzona, wtedy najlepiej się ubija.![]()
Komentarze (9)