Banoffee

Banoffee

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Herbatniki, banany, kajmak i bita śmietanka posypane czekoladą- tak właśnie wygląda ciasto Banoffee w przekroju! Ten deser zachwyca prostotą wykonania i słodkim smakiem! Jeśli szukasz czegoś do zrobienia na szybko, by oczarować gości-koniecznie sprawdź ten przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    150 g
  • masło

    75 g
  • banan

    3
  • śmietana 30%

    200 ml
  • cynamon

    1 laska
  • kajmak

    1 puszka
  • czekolada gorzka

    3 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Banoffee

1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmielić na gładką masę.

2. Następnie w garnku roztopić masło i dodać do herbatników.

3. Wymieszać wszystko razem do momentu, aż masło połączy się z herbatnikami.

4. Całość przełożyć do foremki na tartę i dobrze ubić ręką.

5. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na 20 minut.

6. Ubić słodką śmietankę na sztywno.

7. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

8. Gdy spód będzie sztywny ułożyć na nim banany, masę kajmakową i bitą śmietanę.

9. Całość posypać startą czekoladą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Doradca Smaku
Śmietanka musi być mocno schłodzona, wtedy najlepiej się ubija.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 27.05.2017 14:47
świetna propozycja
gosia56 27.05.2017 13:28
super pomysł
Wacław 27.05.2017 11:08
przepyszne ciasto :-)
Patrycja33 27.05.2017 00:41
szybki przepis na pyszne ciasto :) muszę zrobić :)
bertpvd 26.05.2017 23:48
Smaczny przepis
jagoda5913 26.05.2017 23:41
Pyszne cuasto
Janina 26.05.2017 22:43
Smaczny deser;))
Róża1 26.05.2017 21:59
bardzo fajny przepis !!!
anka1988 26.05.2017 16:35
fajny deser, bardzo smacznie się zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat