Banoffee

Banoffee

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Herbatniki, banany, kajmak i bita śmietanka posypane czekoladą- tak właśnie wygląda ciasto Banoffee w przekroju! Ten deser zachwyca prostotą wykonania i słodkim smakiem! Jeśli szukasz czegoś do zrobienia na szybko, by oczarować gości-koniecznie sprawdź ten przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    150 g
  • masło

    75 g
  • banan

    3
  • śmietana 30%

    200 ml
  • cynamon

    1 laska
  • kajmak

    1 puszka
  • czekolada gorzka

    3 kostki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Banoffee

1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmielić na gładką masę.

2. Następnie w garnku roztopić masło i dodać do herbatników.

3. Wymieszać wszystko razem do momentu, aż masło połączy się z herbatnikami.

4. Całość przełożyć do foremki na tartę i dobrze ubić ręką.

5. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na 20 minut.

6. Ubić słodką śmietankę na sztywno.

7. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

8. Gdy spód będzie sztywny ułożyć na nim banany, masę kajmakową i bitą śmietanę.

9. Całość posypać startą czekoladą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Doradca Smaku
Śmietanka musi być mocno schłodzona, wtedy najlepiej się ubija.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

pestka 27.05.2017 14:47
świetna propozycja
gosia56 27.05.2017 13:28
super pomysł
Wacław 27.05.2017 11:08
przepyszne ciasto :-)
Patrycja33 27.05.2017 00:41
szybki przepis na pyszne ciasto :) muszę zrobić :)
bertpvd 26.05.2017 23:48
Smaczny przepis
jagoda5913 26.05.2017 23:41
Pyszne cuasto
Janina 26.05.2017 22:43
Smaczny deser;))
Róża1 26.05.2017 21:59
bardzo fajny przepis !!!
anka1988 26.05.2017 16:35
fajny deser, bardzo smacznie się zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat