Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
szpinak 300 gram
ser feta 100 gram
twaróg 100 gram
czosnek 3 ząbki
filet z kurczaka 400 gram
szalotka 2 sztuki
pomidorki koktajlowe
jajko 1 sztuka
ser żółty
sól do smaku
pieprz
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Formę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto francuskie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy przez 15 min w temperaturze 200 stopni. Szalotkę kroimy w kostkę o podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Szpinak (do wyboru świeży lub mrożony) podsmażamy, a następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zeszkloną szalotkę. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy, doprawiamy przyprawami oraz dodajemy szpinak i podsmażamy przez ok. 5 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy mieszankę kurczakowo - szpinakową, rozdrobniony twaróg, ser fetę, rozbełtane jajko. Wierzch dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy przez ok. 15 - 20 min. w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 09.02.2017 12:50
na pewno pysznie smakuje
adelajda 16.11.2014 13:38
Chętnie zjem :)
Futka 31.10.2014 10:16
pyszna, kolorowa i aromatyczna tarta :)
Kejti 19.10.2014 22:42
Chętnie skosztuję :-)
halinah 13.10.2014 20:30
z chęcią bym spróbowała :)
halina17 13.10.2014 20:11
Dobra tarta.
gosia1988 13.10.2014 19:47
ale smakowicie wygląda
aginaa 13.10.2014 19:39
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak