Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi pieczone z serem i imbirem
Przepis na:
- szparagi z piekarnika
- pieczone szparagi z imbirem i serem
- szybką kolację
1. Szparagi dokładnie opłucz, odetnij 1-1,5 cm końcówki. Zielonych szparagów zazwyczaj nie trzeba obierać, ale musicie uważać aby były świeże i jędrne.
2. W garnku zagotowuj wodę. Dodaj cukier i łyżeczkę soli. Gotuj szparagi przez 5 minut, a następnie odcedź je dokładnie.
3. Do śmietany dodaj imbir mielony i doprawiam solą oraz pieprzem.
4. Szparagi wyłóż do foremki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego.
5. Zalej śmietaną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
6. Piecz około 20 minut.
7. 5 minut przed końcem pieczenia posypuj startym żółtym serem.