Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kryzysowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sok pomidorowy 500 ml (lub inny sok warzywny)
ziemniaki 4 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
szalotka 5 - 6 sztuk
czosnek 1 -2 ząbki
tymianek 0,5 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 czubata łyżka
sól i pieprz
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
oliwa (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kryzysowa

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki - gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania miękkości.

Szalotkę kroimy w krążki i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, podlewamy odrobiną wody, dodajemy zioła prowansalskie oraz tymianek i chwilę razem dusimy.

2. Podduszone warzywa przekładamy do garnka wraz z ugotowaną i odcedzoną marchewką i ziemniakami, zalewamy sokiem pomidorowym lub innym sokiem warzywnym (np. Vegą węgierską Tymbarku) i zagotowujemy.

Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, natkę pietruszki, pieprz cayenne i doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem - gotujemy jeszcze przez 2- minuty.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 08.10.2014 12:07
bardzo dobra zupa
halinah 08.10.2014 00:33
ciekawa nazwa :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak