Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurki w marynacie kwaśno-słodkiej...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurki 3 kg
woda - ile potrzeba
ocet 10 % 1 szklanka na 3 szklanki wody
cukier 3 łyżki
sól 2 łyżeczki
Gorczyca biała cała Prymat 3 łyżki
ziele angielskie - ile potrzeba
Liść laurowy suszony Prymat - ile potrzeba
cebula 3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: kurki w marynacie kwaśno-słodkiej...

kurki oczyszczone zagotować, gotować z 30 minut na średnim ogniu, wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości słoika powkładać kurki

marynata jest podana na 3 szklanki wody+1 szklanka octu - ilość odpowiednio zwiększać podanymi składnikami

zagotować marynatę z cebulą i resztą składników, do każdego słoika łyżką nakładać przyprawy, cebulę i zalać gorącą marynatą, mocno zakręcić i słoiki postawione na denkach w garnku pasteryzować z 30 minut, wystudzone schować w ciemne, chłodne miejsce

jest smaczna zakąska do wódeczki, dodatek do sałatek, surówek....SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 22.09.2014 10:28
zazdroszczę takiej świetnej marynaty,u nas nie rosną kurki,szkoda
pajbek 21.09.2014 10:08
Pyszności :-)
fotoviderek 21.09.2014 09:50
Świetne grzybki na zimę :)
gosia1988 21.09.2014 08:12
zimą będzie jak znalazł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak