Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem dyniowo- paprykowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podstawowe

dynia 1 szt
papryka czerwona 3-4 szt
cebula 1 szt
pasta peperoni
ajvar
bulion 500 ml warzywny

Przyprawy

sól
pieprz
czosnek
tymianek

Dodatki

parmezan starty
papryka plastry pieczonej
słonecznik łuskany prażony

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem dyniowo- paprykowa

Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć ł nasiona, pokroić w kawałki. Umyte papryki pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki wyłożyć na blachę piekarnika i piec około godziny w piekarniku nastawionym na 180 stopni. a patelni zeszklić cebulę pokrojona w kostkę, na koniec dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku.
Zeszkloną cebulę włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię (można obrać), paprykę (1-2 kawałki zachować do dekoracji), łyżeczkę pasty paprykowej i łyżkę ajvaru.
Zmiksować dodając gorący bulion. Jeśli jeszcze trzeba doprawić. Podawać z serem feta, parmezanem, słonecznikiem oraz kawałkami pieczonej papryki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 17.09.2014 11:04
Uwielbiam kremy z dyni, z dodatkiem papryki jeszcze nie robiłam, ale pomysł wart wykorzystania
Wiktoria29 17.09.2014 09:01
muszę koniecznie spróbować
Krystyna32 17.09.2014 08:09
wygląda pysznie
Ania84 17.09.2014 08:08
mmm niezwykle aromatyczna zupka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak