Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wege gołąbki - z ryżem i soczewicą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeśli stronicie od mięsa i szukacie przepisu na danie wegetariańskie - koniecznie wypróbujcie gołąbki z soczewicą i sosem pomidorowym.

Składniki:

kapusta włoska
ryż 1 szklanka
soczewica 1 szklanka
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pieprz
sól
olej do smażenia

Porada

Najlepiej podawać z sosem pomidorowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Wege gołąbki - z ryżem i soczewicą

1. Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej liście.

2. Przez środek każdego liścia przechodzi zgrubienie. Ostrym nożem ścinamy je, żeby liście były możliwie płaskie.

3. W osolonej wodzie gotujemy ryż z soczewicą. Odcedzamy, dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulę uprzednio zeszkloną na patelni na łyżce oleju.

4. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy paprykę słodką i ostrą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na jakieś 10 minut.


5. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.

6. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je szklanka wody z solą lub bulionem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.09.2014 15:02
Wypróbuję niedługo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak