Przepis i sposób przygotowania na: Wege gołąbki - z ryżem i soczewicą
1. Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej liście.
2. Przez środek każdego liścia przechodzi zgrubienie. Ostrym nożem ścinamy je, żeby liście były możliwie płaskie.
3. W osolonej wodzie gotujemy ryż z soczewicą. Odcedzamy, dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulę uprzednio zeszkloną na patelni na łyżce oleju.
4. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy paprykę słodką i ostrą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na jakieś 10 minut.
5. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.
6. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je szklanka wody z solą lub bulionem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.