Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybki prawie bigos

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
kapusta kiszona 1 kg
cebula 1 duża
boczek wędzony 30 dkg
kiełbasa 30-50 dkg
wino czerwone 1 szklanka
czosnek 4-5 ząbków
Majeranek suszony Prymat
Kminek mielony Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
rodzynki

Porada

Prawie bigos- bo mój bigos ma proporcje mięsa i kapusty 1:1 oraz obowiązkowo suszone grzyby i wędzone śliwki. Ja wykorzystuję też tłuszcz i sos z pieczenia mięsa - tym razem z pieczonej kaczki. Główka kapusty - ok 2kg.

Przepis i sposób przygotowania na: szybki prawie bigos

Białą kapustę trzeba poszatkować i zalać zimną wodą. Odgotować, odstawić.

Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć i ewentualnie pokroić.
Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, wszystko razem podsmażyć na suchej patelni razem z przyprawami (na wolnym ogniu, tak by się nie przypaliło).

Obie kapusty wrzucić do garnka, wlać trochę wody (tak by dno było przykryte). Dodać zawartość patelni, rodzynki, wino, przykryć, zmniejszyć ogień, od czasu do czasu zamieszać.

Prawie bigos jest gotowy po ok 1,5h :).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 08.09.2014 11:06
lubimy bigosy :-)
Sylwia26 06.09.2014 16:45
ślinka leci
barbara11561 06.09.2014 15:52
tez taki bardzo lubię:)
mrtikraj 06.09.2014 15:39
Wygląda przepysznie :)
IlonaAlbertos 06.09.2014 14:27
Lubię taką kapustkę.
Joannasz3190 06.09.2014 13:04
Pyszności :)
marcia7 06.09.2014 12:42
bigosik jak u mamy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak