Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami

Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa wędzona

    100 g
  • boczek wędzony

    100 g
  • szynka wieprzowa wędzona

    100 g
  • natka pietruszki

  • ogórki kwaszone

    4 szt.
  • kapary

    10-15 szt.
  • rosół drobiowy

  • grzyby suszone

  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • cytryna

    1 szt.
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • liść laurowy

  • oliwki zielone

  • oliwki czarne

  • przecier pomidorowy

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami foto
3 rodzaje wędzonek kroimy w cienkie paski i podsmażamy w dużym garnku. Po chwili dodajemy pokrojona w drobną kostkę cebulę i smażymy jeszcze 3-4 minuty
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami foto
Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby (wcześniej namoczone), 3 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki i przecier pomidorowy. Zalewamy rosołem z kury i czekamy aż zupa się zagotuje. Kolejną czynnością będzie dodanie do zupy liścia laurowego, 5 ziaren ziela angielskiego i 4 pokrojonych w paski ogórków kwaszonych.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami foto
Następnie dodajemy 10-15 sztuk posiekanych kaparów oraz czarne i zielone oliwki pokrojone w paski. Do garnka wlewamy wodę w której moczyły się suszone grzyby, trochę soku z ogórków i płynu z kaparów.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami foto
Soliankę podajemy z ćwiartką cytryny, kwaśną śmietaną i posiekanymi liśćmi pietruszki.
Doradca Smaku
Do zupy najlepiej nadadzą się podgrzybki lub prawdziwki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat