Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa wędzona
100 g
boczek wędzony
100 g
szynka wieprzowa wędzona
100 g
natka pietruszki
ogórki kwaszone
4 szt.
kapary
10-15 szt.
Sklep Prymat
rosół drobiowy
Sklep Prymat
grzyby suszone
cebula
1 szt.
czosnek
3 ząbki
cytryna
1 szt.
ziele angielskie
5 ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
oliwki zielone
Sklep Prymat
oliwki czarne
Sklep Prymat
przecier pomidorowy
olej rzepakowy

Porada

Do zupy najlepiej nadadzą się podgrzybki lub prawdziwki.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami

Kroki postępowania

1
3 rodzaje wędzonek kroimy w cienkie paski i podsmażamy w dużym garnku. Po chwili dodajemy pokrojona w drobną kostkę cebulę i smażymy jeszcze 3-4 minuty
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami foto
2
Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby (wcześniej namoczone), 3 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki i przecier pomidorowy. Zalewamy rosołem z kury i czekamy aż zupa się zagotuje. Kolejną czynnością będzie dodanie do zupy liścia laurowego, 5 ziaren ziela angielskiego i 4 pokrojonych w paski ogórków kwaszonych.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami foto
3
Następnie dodajemy 10-15 sztuk posiekanych kaparów oraz czarne i zielone oliwki pokrojone w paski. Do garnka wlewamy wodę w której moczyły się suszone grzyby, trochę soku z ogórków i płynu z kaparów.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami foto
4
Soliankę podajemy z ćwiartką cytryny, kwaśną śmietaną i posiekanymi liśćmi pietruszki.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak