Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami

Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa wędzona

    100 g
  • boczek wędzony

    100 g
  • szynka wieprzowa wędzona

    100 g
  • natka pietruszki

  • ogórki kwaszone

    4 szt.
  • kapary

    10-15 szt.
  • rosół drobiowy

  • grzyby suszone

  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • cytryna

    1 szt.
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • liść laurowy

  • oliwki zielone

  • oliwki czarne

  • przecier pomidorowy

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami
3 rodzaje wędzonek kroimy w cienkie paski i podsmażamy w dużym garnku. Po chwili dodajemy pokrojona w drobną kostkę cebulę i smażymy jeszcze 3-4 minuty
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami
Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby (wcześniej namoczone), 3 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki i przecier pomidorowy. Zalewamy rosołem z kury i czekamy aż zupa się zagotuje. Kolejną czynnością będzie dodanie do zupy liścia laurowego, 5 ziaren ziela angielskiego i 4 pokrojonych w paski ogórków kwaszonych.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami
Następnie dodajemy 10-15 sztuk posiekanych kaparów oraz czarne i zielone oliwki pokrojone w paski. Do garnka wlewamy wodę w której moczyły się suszone grzyby, trochę soku z ogórków i płynu z kaparów.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 16: Solianka z wędzonką i kaparami
Soliankę podajemy z ćwiartką cytryny, kwaśną śmietaną i posiekanymi liśćmi pietruszki.
Doradca Smaku
Do zupy najlepiej nadadzą się podgrzybki lub prawdziwki.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat