Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina Wellingtona

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

wołowina 4 plastry
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
musztarda
szynka parmeńska 8 plastrów
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1

Masa pieczarkowa

ząbek czosnku 1
cebula 1
masło 1 łyżka
pieczarki 30 dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Naleśniki

jaja 1
mleko 75 ml
mąka pszenna 3 łyżka
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina Wellingtona

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 1 - Wołowina Wellingtona foto
2
Smażyć silnie rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron.
Krok 2 - Wołowina Wellingtona foto
3
Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą. Odstawić.
Krok 3 - Wołowina Wellingtona foto
4
Na maśle usmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć na silnym ogniu, żeby nie puściły soku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 4 - Wołowina Wellingtona foto
5
Jajko rozmącić z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto. Usmażyć na maśle cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor. Na każdy naleśnik ułożyć porcję pieczarek, rozsmarować.
Krok 5 - Wołowina Wellingtona foto
6
Na wierzchu położyć mięso. Podwinąć brzegi naleśników.
Krok 6 - Wołowina Wellingtona foto
7
Następnie ciasto francuskie przekroić na 4 części. Na każdej ułożyć plastry szynki, a na nich naleśniki z mięsem.
Krok 7 - Wołowina Wellingtona foto
8
Zawinąć, zlepić brzegi ciasta. Ułożyć „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej paczuszki naciąć kilkakrotnie nożem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piecz przez około pół godziny minut (lub dłużej, jeśli wolimy bardziej wypieczone mięso) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Krok 8 - Wołowina Wellingtona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 12.09.2014 08:33
Wspaniałe danie, a prezentacja bardzo smakowita :)
adelajda 07.09.2014 18:58
Wołowinę bardzo lubię :)
dodi 06.09.2014 18:14
apetycznie wyglada
Christopher 06.09.2014 17:59
Jakaś nowa wersja Wellingtona z naleśnikami i nie z polędwicy ,ale na pewno smaczna.
wwwiolka 06.09.2014 16:16
Bardzo fajny przepis.
barbara11561 06.09.2014 15:54
wygląda bardzo apetycznie:)
2milutka 06.09.2014 15:10
pysznosci!
marcia7 06.09.2014 12:43
ekstra w cieście

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak