Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 3/4 kg
margaryna 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżeczka
miód 1 łyżka
cebula 1 szt
woda 2 szkl
kostka rosołowa 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana do smaku
bazylia świeża do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Umyte pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem,następnie obieramy ze skórki, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Obraną białą cebule kroimy w kostkę. Rozgrzewamy margarynę na patelni, wkładamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, sól i suszoną bazylię. Całość dusimy na wolnym ogniu aż pomidory i cebula się rozgotują. Następnie przecieramy przez sito i dolewamy wodę, a także dodajemy kostkę rosołową. Doprawiamy do smaku pieprzem. Zagęszczamy zawiesiną z mąki rozmieszanej w trochę wody. Na talerzach dekorujemy śmietanką i świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.09.2014 10:32
bardzo smaczna zupa !!!
Konczi 01.09.2014 19:49
pyszna, taka jaką lubię :)
cukiereczek 01.09.2014 19:16
lubię takie zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak