Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony – pyszny!
Tymianek , rozmaryn , majeranek , ziele angielskie , liście laurowe , ostrą musztardę , olej , sól i pieprz dokładnie razem mieszamy , a następnie dodajemy czosnek i cebulę.
Pozostały czosnek kroimy w kawałeczki.
Oczyszczony boczek nakłuwamy w kilku miejscach i wciskamy pokrojony czosnek.
Całość wkładamy do przygotowanej marynaty , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki ) im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy – może być nawet 2-3 dni! ).
Po tym czasie boczek wraz z marynatą wkładamy na blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.
Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy ).
Takiej wielkości boczek piecze się ok. 100 – 140 min w zależności od mocy piekarnika.
Smacznego!