Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1/2 tuszki
fasolka szparagowa 25 dag
papryka czerwona 1 sztuka
marchewka 3 sztuki
pietruszka 1 sztuki
cebula 2 sztuki
natka pietruszki 1/2 pęczka
czosnek 3 ząbki
papryczka chili 1/2 sztuki
cukinia kawałek
olej 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
sól do smaku
czubrica zielona do samku
mąka pszenna do zawiesiny

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową

Tuszkę królika opłukać pod bieżącą wodą podzielić na mniejsze porcje włożyć do garnka,zalać wodą-tak aby przykryła mięso,dodać jedną marchewkę,oraz jedną cebulę,liść laurowy i ziele angielskie,osolić i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.Ugotowane mięso osączyć z wywaru obrać od kości,wywar zachować. Resztę marchewki obrać razem z pietruszką pokroić w kostkę tak samo wydrążoną z nasion paprykę,cukinię i fasolkę szparagową.Na patelni rozgrzać olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę,zamieszać,zeszklić po chwili dodać resztę pokrojonych warzyw łącznie z papryczką chili i dusić pod przykryciem około 8 minut od czasu do czasu mieszając. Do garnka włożyć obrane mięso zalać wywarem,dodać podduszone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki,gotować razem około 10 minut,doprawić do smaku solą oraz czubricą ,zagęścić zawiesiną z mąki pszennej,pogotować chwilę i podawać jako dodatek do drugich dań z ryżem czy ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 30.08.2014 13:44
Ja już po zdjęciach rozpoznaję czyj to przepis ;) mimo, że widzę pierwszy raz ;) dawno nie jadłam królika... przypomniałaś mi, że mam na niego ochotę :P
Wacław 28.08.2014 11:01
pyszne danie !
wedith1 27.08.2014 18:11
Oj jak ja dawno nie jadłam królika. Świetna potrawka!
Aannkaa82 27.08.2014 14:45
Uwielbiam królika, ale do tej pory zawsze robiłam pieczonego lub duszonego w różnych wersjach. pomysł na potrawkę bardzo mi sie podoba.
Triss 27.08.2014 14:09
super danie.;)
Mniam 27.08.2014 11:30
Smaczna potrawka, bo smaczne mięsko. Bardzo lubię :)
Renata9 27.08.2014 09:57
wyśmienita ta potrawka
Ewelina1991 27.08.2014 09:33
wspaniała potrawka ;)
IZABELA29 27.08.2014 09:09
króliczek ma bardzo zdrowe mięsko i ponoć zaczyna być " modny"/
Krystyna32 27.08.2014 08:45
wygląda pysznie
kasiaw 27.08.2014 08:24
bardzo smaczne polecam
VioletoweKucharzenie 27.08.2014 08:20
Na pewno by mi smakowało:-)
Ali 27.08.2014 08:19
Wygląda niezwykle apetycznie :)
bhb8 27.08.2014 01:16
z chęcią bym spróbowała :)
RenataZ-et 26.08.2014 23:24
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak