Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z czerwoną porzeczką
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól, pokrojoną w kosteczkę margarynę, żółtka, cukier waniliowy i wlewamy rozpuszczone drożdże ze śmietaną i cukrem.
Zagniatamy ciasto.
Ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy kółka szklanką.
Na każdy krążek ciasta kładziemy łyżeczkę porzeczek i dokładnie sklejamy, formując półksiężyce.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch rogalików smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190-200°C.
Smacznego!