Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krakersy z sezamem i kminkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szk
mąka krupczatka 1 szk
masło 3 łyżki
woda 3/4 szk
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt
kminek Prymat
ziarna sezamu

Przepis i sposób przygotowania na: Krakersy z sezamem i kminkiem

Mąki wymieszać z solą. Dodać miękkie masło - utrzeć z mąką, stopniowo dodawać wody. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folie i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować cienko i foremką lub nożem wykrawać prostokąty.
Gotowe krakersy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciastko gęsto nakłuć widelcem - jeżeli nie będą nakłute, zrobią się bąble. Posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem. 1/32ciastek posypać kminkiem a drugą połowę sezamem.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Piec ciastka ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnnieB 25.08.2014 15:32
Ciekawy przepis
ice cubes 25.08.2014 13:40
z chęcią by się zjadło
Rysia 25.08.2014 11:20
Ładny pomysł.
olkaaa 25.08.2014 07:37
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak