Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z koperkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kiełbasa biała 2 sztuki
ziemniaki 2 sztuki
marchew 1 sztuka
por 3 cm
koperek 1/3 szklanki
zakwas na żur 1/3 szklanki
boczek wędzony 2 dag
woda 2 szklanki
śmietana 18 proc 1/3 szklanki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Taka przypadkowa zupa. Parzyłam we wrzątku białą kiełbasę na drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek por

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z koperkiem

Obrać , umyć i drobno pokroić ( w kostkę) ziemniaki i marchew. Por pokroić w cienkie pół plasterki.
Zalać wodą ( nie solić ) i gotować 20 minut.
W tym czasie pokroić bardzo drobno wędzonkę i wytopić na skwarki ( ma być chuda by nie powstało za dużo tłuszczu). Przełożyć do garnka .
Zmniejszyć gaz i do wrzątku włożyć kiełbasy i parzyć 20 minut.
Wyjąć kiełbasy. Wsypać koper. Zagotować.
Wlać zakwas.
Dolać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli trzeba ( jeśli korzystamy z żurku w proszku trzeba wlać rozrobiony w 1/2 szklanki wody po wyjęciu kiełbasy. Gotować 10 minut i dopiero dodać koper , a potem śmietankę ).

* Użyłam zakwasu z przepisu ,, Buniowy zakwas na żurek ". Ale jeśli ktoś sam nie przygotowuje zakwasu może użyć kupnego w butelce lub nawet żurku w proszku takiego na 1/2 litra wody ( zwiększamy wtedy ilość wody o 1/2 szklanki zimnej w której rozrabiamy proszek i wlewamy do zupy 10 minut przed końcem gotowania).
** Podpowiadam , że zakwas na żurek można robić raz na jakiś czas , a potem dzielić na porcje i mrozić bo przecież nie sposób gotować żurku co kilka dni.
*** Można bez - ja po prostu miałam kawałeczek to wykorzystałam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 23.06.2017 07:38
z koperkiem jeszcze nie jadłam zurku ale mysle ze fajny pomysł
paniusiaewa 04.09.2016 15:53
Żurek babci, pychota.
Klausia 11.04.2016 14:19
z koperkiem jeszcze nie jadłam
Jadwiga/Jaga85 21.08.2014 23:40
Żurek pycha no i naczynko piękne!
Kolorowa 21.08.2014 20:45
fajny przepis ;)
Ali 21.08.2014 18:44
Mmmm, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak