Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy sos pomidorowy do słoików
Najlepszy sos pomidorowy do słoików - przepis na gęsty, aromatyczny i bardzo smaczny sos. Pomidory są doprawiony pieprzem cayenne, kolorowym pieprzem oraz czosnkiem. Sekretem tego przepisu jest długie gotowanie, aby zredukować płyn w pomidorach.
1. Pomidory umyć, usunąć tylko zgrubiałe końcówki za pomocą obieraka do warzyw z ostrym czubkiem.
2. Pomidory pokroić na ćwiartki i partiami miksować w kielichowym blenderze, puree pomidorowe wlać do dużego garnka o grubym dnie, dodać sól i cukier, gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około godzinę, następnie dodać rozgnieciony czosnek, zioła, utłuczony w moździerzu kolorowy pieprz z zielem angielskim i pieprz cayenne. Gotować kolejne 30 minut, następnie dodać oliwę, gotować od czasu do czasu mieszając.
3. Zdjąć garnek z ognia, zmiksować blenderem aż sos uzyska gładką konsystencję. Sos przełożyć do słoików, na wierzch wlać po pół łyżeczki oliwy, zakręcić nakrętki.
4. Słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykryć pokrywką, zagotować wodę i pasteryzować słoiki 15 minut.