Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Najlepszy sos pomidorowy do słoików

4.9
(433)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sprawdzony przepis na wyśmienity, bardzo aromatyczny sos pomidorowy do słoików. Możecie wykorzystać go do pizzy, gołąbków czy makaronów. 

Składniki:

pomidory
3 kilogramy
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
cukier
1,5 łyżki
czosnek
3 ząbki
tymianek
1 łyżeczka
oregano
1 łyżeczka
Sklep Prymat
bazylia
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ziele angielskie
6 ziaren
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
0.33 łyżeczki
oliwa
4 łyżki

Porada

1.5 godziny gotowania jest konieczne, aby uzyskać głęboki smak i aromat oraz aby sos się odpowiednio zredukował i stał się gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy sos pomidorowy do słoików

Najlepszy sos pomidorowy do słoików - przepis na gęsty, aromatyczny i bardzo smaczny sos. Pomidory są doprawiony pieprzem cayenne, kolorowym pieprzem oraz czosnkiem. Sekretem tego przepisu jest długie gotowanie, aby zredukować płyn w pomidorach.

1. Pomidory umyć, usunąć tylko zgrubiałe końcówki za pomocą obieraka do warzyw z ostrym czubkiem.

2. Pomidory pokroić na ćwiartki i partiami miksować w kielichowym blenderze, puree pomidorowe wlać do dużego garnka o grubym dnie, dodać sól i cukier, gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około godzinę, następnie dodać rozgnieciony czosnek, zioła, utłuczony w moździerzu kolorowy pieprz z zielem angielskim i pieprz cayenne. Gotować kolejne 30 minut, następnie dodać oliwę, gotować od czasu do czasu mieszając.

3. Zdjąć garnek z ognia, zmiksować blenderem aż sos uzyska gładką konsystencję. Sos przełożyć do słoików, na wierzch wlać po pół łyżeczki oliwy, zakręcić nakrętki.

4. Słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykryć pokrywką, zagotować wodę i pasteryzować słoiki 15 minut.

Z pomidorów można przyrządzić wiele smacznych przetworów, które w kuchnie wykorzystać można do różnorakich potraw, np. sosów do pulpetów, gołąbków, zupy pomidorowej, pizzy, dipów. Zobacz świetne przepisy na przetwory z pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna 3 tygodnie temu
Czy dodajemy olej np; rzepakiwy czy oliwę z oliwek?
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Oliwę :)
Ania 15.08.2024 07:40
A skórka i gniazda nasienne? Tego nie usuwamy?
Doradca Smaku 5 tygodni temu
Nie trzeba usuwać
Marek 03.08.2024 21:30
Właśnie kończę gotować, ale trochę mnie zastanawia że gotowanie jest pod przykryciem jeśli wtedy chyba woda ma trudniej odparować?
Doradca Smaku 05.08.2024 14:25
Jeśli masz nadmiar wody możesz gotować chwilę bez przykrycia.
Paulina 13.01.2024 11:36
Jak długo może stać w słoikach ?
Doradca Smaku 24.01.2024 14:32
W chłodnym i zacienionym miejscu spokojnie kilka miesięcy
Karolina 07.09.2023 23:52
Czy ten sos będzie dobry do mięsa? Szukam przepisu na sos do spaghetti. Podsmażane mielone mięso i jak dodam ten sos czy będzie wtedy smaczne? Proszę o odpowiedź
[email protected] 5 tygodni temu
Bardzo dobre mozesz dodać więcej oregano
Doradca Smaku 08.09.2023 11:05
Pewnie! :) Ten sos będzie odpowiedni także do spaghetti :)
Ola 30.08.2023 04:33
Super przepis, proste wykonanie a sos rewelacja!Polecam, wlasnie koncze gotowac.
Doradca Smaku 30.08.2023 10:44
Super! Smacznego :)
renata 17.09.2022 07:25
Ja rozdrabniam pomidory w Thermomiksie, skórka jest niewyczuwalna. Najlepszy przepis jaki miałam, a próbowałam wielu i kompletnie się zniechęciłam do robienia przetworów z pomidorów. Ten przepis jest doskonały, ale dłużej gotuję, by bardziej zagęścić.
Mach 5 tygodni temu
I ha gotuję 40 minut bez przykrycia zeby był sos gęściejszy
Lina 06.09.2022 17:28
Polecam pomidory przepuścić przez maszynkę do mięsa na małych oczkach:) dużo szybciej się robi
Aure 23.08.2023 18:29
Zmielenie pomidorów to super pomysł
Babqa 29.08.2018 16:40
Zrobiłam ten sos w zeszłym roku. Szukałam wtedy prostego, szybkiego, dobrego sosu. Spodobało mi się, że był bez obierania ;). I okazał się przepyszny. Tak przepyszny, że w tym roku także zapragnęłam go zrobić. Ale niestety nie zapisałam przepisu. Zmartwiona zrobiłam troche sosu wg własnego widzimisię, ale niestety to nie to. Dziś pomyślałam - jeszcze raz spróbuję go odszukać. I trafiłam na niego za drugim kliknięciem :D. Jestem uradowana wielce!
monika141 18.08.2014 16:05
wypróbuję zapowiada się smacznie
Renataj 15.08.2014 10:51
Nie ma nic lepszego od domowego sosu z ogrodowych pomidorów bez sztucznych konserwantów. Pyszna i aromatyczna propozycja.
noninka77 14.08.2014 19:52
Bardzo fajny przepis :)
Lidzia 14.08.2014 17:13
Super, właśnie mam nadmiar pomidorów. zabieram się do pracy.
Konczi 14.08.2014 14:46
super idealny na zimę
Anna133 14.08.2014 14:20
perfekcyjny na zimę
Pani Domu 14.08.2014 14:12
z pewnością smaczny
anemon 14.08.2014 13:12
Twój sos ma piękny, głęboki kolor. Mam pytanie: czy skórka nie jest wyczuwalna w sosie?
Jolanta_P-S 14.08.2014 13:01
Gwarantuję, że będzie każdemu smakował!
Beatris 14.08.2014 12:44
Uwielbiam takie przetwory:) Koniecznie muszę przygotować taki sos:)
Sroczka 14.08.2014 12:38
Pyszny ten sos musi być.
SmakolykiJoanny 14.08.2014 12:14
Z tamtego roku został mi sos ale polecam warto zrobić .
Anna169Hosz 14.08.2014 11:10
Chyba się skuszę i też taki zrobię :)
xjustynka89x 14.08.2014 11:09
warto wypróbować :)
gosia56 14.08.2014 10:56
tak jeszcze nie robiłam na pewno pyszny;)
Ola1984 14.08.2014 10:54
Uwielbiam domowe przetwory z pomidorów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak