Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kiełki soi smażone z jajkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

kiełki sojowe 300 g
jaja 3 sztuki
sos sojowy 2 łyżki
cebula 1 sztuka
olej kokosowy 1 łyżka
chili wg uznania
pieprz do smaku
sezam 1 łyżka

dodatkowo

ziemniaki młode kilka sztuk
szałwia 2 garście
oliwa 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: kiełki soi smażone z jajkiem

Ziemniaki ugotować na parze i obrać ze skórki. Można użyć te co zostały z obiadu.
Szałwię opłukać, natrzeć oliwą i rozłożyć na papierze do pieczenia, lekko posolić. Piec 5 minut w 180 stopniach aż wyschną na chipsy.

Cebulę obrać i rozdrobnić.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub inny azjatycki. Dodać łyżeczkę cukru i chwilkę podsmażyć. Następnie dodać kiełki sojowe i ziemniaki, następnie sos sojowy, pieprz, chili, sezam i smażyć na średnim ogniu 3 minuty.
Na końcu wbić jajka i smażyć aż się zetną.

Na talerze nałożyć kiełki z jajkiem, kilka ziemniaków i chipsy z szałwii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 17.07.2014 19:52
Bardzo ciekawe danie.
IZABELA29 17.07.2014 11:59
coś nowego i zapewne smacznego
Anna133 17.07.2014 07:09
pięknie podane i smacznie wygląda
caralajna 17.07.2014 07:06
Dziękuję Iwonie DD za pomysł na chipsy z szałwii, są rewelacyjne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak