Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Kroki postępowania
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką wody.
Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołeczek i wlewamy w niego rozpuszczone drożdże, zasypujemy mąką. Odstawiamy na ok 15 minut.
Do mąki i drożdży dodajemy rozpuszczoną margarynę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy, rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka.
Każdy krążek ciasta smarujemy delikatnie mlekiem. Nakładamy kawałki truskawek.
Margarynę rozpuszczamy, studzimy dodajemy do niej sypkie składniki i mieszamy ( w razie potrzeby dosypujemy mąkę ) mają nam wyjść sypkie grudki.
Kruszonką posypujemy drożdżówki.