Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z kisieli

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
cukier 1 szkl
jajko 5 szt
mąka pszenna 1 szkl
kisiel cytrynowy 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z kisieli

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i utrzeć do białości. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel (bez cukru). Dodać do utartej masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną. Piec około 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i zimną polukrować. Forma o średnicy 22 cm. Lukier: wycisnąć sok z pół cytryny, ucierając dodawać porcjami cukier puder do momentu, aż lukier nie będzie za bardzo lejący ale da się rozsmarować na babce. Szklanka o pojemności 250 ml.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 29.06.2014 19:18
Cudowna jest ta Twoja babeczka
Renata9 29.06.2014 09:23
świetna babka i na pewno bardzo smaczna
Krystyna32 29.06.2014 09:02
apetyczna !
Krzysztof15 29.06.2014 08:52
smaczna babka
Jadwiga/Jaga85 28.06.2014 23:57
Zjadło by się:)
Malinka 28.06.2014 22:54
Bardzo fajny pomysł i smaczny :)
IlonaAlbertos 28.06.2014 22:43
Wygląda wspaniale.
V_kuchareczka 28.06.2014 22:17
na pewno jest pyszna
IKrakowianka 28.06.2014 22:00
wygląda na wyśmienity wypiek
gosia1988 28.06.2014 21:44
musi być wyśmienita
Pietruszka 28.06.2014 21:18
wygląda bardzo ładnie
pajbek 28.06.2014 21:14
Wygląda pysznie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak