Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie pieczarkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

klopsiki

mięso mielone 30 dkg
jajko 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
mleko 1/2 szkl
bułka 1/2 szt

sos

pieczarki 30 dkg
bulion warzywny 1 litr
woda 1/2 szkl
mąka 1 łyżka

ponadto

mąka 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Bułkę namaczamy w ciepłym mleku. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, paprykę słodką oraz posiekaną namoczoną w mleku bułkę. Wyrabiamy masę mięsną. Formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące.
Krok 1 - Klopsiki w sosie pieczarkowym foto
2
Bulion warzywny gotujemy, wrzucamy klopsiki.
Krok 2 - Klopsiki w sosie pieczarkowym foto
3
Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.

Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki.
Krok 3 - Klopsiki w sosie pieczarkowym foto
4
Gotujemy ok. 30 minut.
Krok 4 - Klopsiki w sosie pieczarkowym foto
5
W 1/2 szkl. zimnej wody rozbrabiamy 1 łyżkę mąki. Rozrobioną mąkę wlewamy do klopsików, dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 3 minut.

Smacznego!!!
Krok 5 - Klopsiki w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak