Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu

Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron lasagne

    30 dag
  • mięso mielone

    45 dag
  • cebula biała

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • oliwa

    3 łyzki
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • mozzarella w kulce

    1 sztuka
  • zioła prowansalskie

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku

Sos beszamelowy

  • masło

    60 g
  • mąka pszenna

    50 g
  • mleko 3,2%

    1/2 litra
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • zioła prowansalskie

    do smaku
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu
Płaty lasagne gotować 3 minuty w osolonym wrzątku wyjąć rozłożyć na drewnianej desce każdy osobno obok siebie aby się nie posklejały.
Krok 2 - Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu
Przygotowujemy farsz: Cebulę obieramy siekamy w kostkę,obrany czosnek przeciskamy przez praskę.Paprykę myjemy wydrążamy z nasion kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy czosnek i cebulę szklimy 2-3 minuty po czym dodajemy paprykę i mięso mielone.Wlewamy wino. Doprawiamy do smaku ziołami ,smażymy 5 minut po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy koncentrat dusimy kolejne 5 minut wszystko razem. Płaty lasagne ułożyć w formie warstwami przełożone masą mięsną.
Krok 3 - Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu
Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku .
Krok 4 - Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu
Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut. Podawać gorące danie. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

14.06.2016 11:13
ciekawe danie

Grazyna0211

14.12.2015 15:18
smaczny przekładaniec

ben-ka

04.10.2015 09:11
Chętnie bym spróbowała.

cukiereczek

19.05.2015 06:41
smaczna i sycąca

kuklik

29.05.2014 21:02
świetny przekładaniec

adelajda

29.05.2014 19:59
lubię lazanie :)

wwwiolka

29.05.2014 14:01
Bardzo fajny przepis.

Anna133

29.05.2014 12:51
moje smaki uwielbiam kuchnię włoską

mysza75

29.05.2014 11:02
super obiadek miam

Triss

29.05.2014 10:41
lubię takie dania.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat